Sık Sorulan Sorular

Su Sondajı Nedir?

Su sondajı, zeminin jeolojik yapısına uygun olarak havalı ya da çamur dolaşımı ile yapılan kuyu açma çalışmasıdır. Kuyu açılma işlemi yapıldıktan sonra, açılan kuyunun hidrolojik özelliklerine uygun olacak şekilde projelendirme yapılır. Özel sondaj boruları ile kuyunun kılıf borulaması yapılır. Su sondajının mantığı; yeraltının belirli bir derinliğinde yer alan suya ulaşmak ve bunu pompa ile çekmek suretiyle işlem yapılmasıdır. Yapılacak su çekim işleminde, kuyunun yıkılmaması önemlidir. Bunun için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Kuyunun kaliteli düzeyi, kullanılan boru çapı, borunun cinsi, projenin uygunluğu, çakıl zarfının kalınlığı ve uygulanan su sondajı tekniklerine göre değişmektedir.

Su Sondajı Nasıl Yapılır?

Sert kayalık ortamlarda kullanılan su sondajlama tekniği ile yumuşak zeminlerde kullanılan su sondajlama tekniği birbirinden farklıdır. Su sondajlama teknikleri; Yumuşak zeminlerde çamur sirkülasyonu kullanılarak sondajlama yapılır. Kayalık ve sert ortamlarda ise hava sirkülasyonu ile sondajlama yapılır.

sondaj aşamaları nelerdir?

Yapılan su etüdü sonrasında yeraltı suyu açısından en verimli olarak tespit edilen yerden delme işlemi yapılmalıdır. Çalışmadan sonra istenilen derinliğe ulaşıldığında delici matkap ve borular dışarıya çıkarılarak, küçük çapta bir mahafaza borusu yardımı ile kuyu bir muhafazaya alınır. Kuyu cidarı ve muhafaza borusu arasında kalan yer, yıkanan ve elenen sondaj çakılı ile doldurularak kapatılır. Açılan kuyu temizlenir, basınçlı hava ve pistonlama ile kullanıma hazır hale gelir.

su sondajı yaptırırken nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle, alanında uzman bir su sondaj firması ile çalışmak önemlidir. Çalışma alanı su sondaj ve kuyu açmak olan, alanında uzman bir ekiple çalışılması, olası bir kaybı önler. İşin verileceği firmanın çok iyi analiz edilmesi, yeterliliklerinin sorgulanması önemlidir. Sondajlama yapılırken farklı jeolojik yapıdaki sondaj teknikleri uygulanabilmektedir ve maliyet açısından sadece sondaj birim fiyatı baz alınmamalıdır. Doğru fiyatlandırma yapılarak, olası kayıplar veya sürpriz ilave maliyetlere zemin hazırlanmamalıdır. Örneğin, yan tarafınızdaki arsada, kaliteli bir sondaj kuyusunun açılması ve bolca su çıkması demek, sizin bulunduğunuz arsada da aynı kalitede su çıkacağı anlamına gelmez. Bu nedenle işi ehline vermek olası zararlardan kurtarac

Arazim Ruhsat a açık mı?

Devlet su işleri 2022 yılından itibaren bir çok bölgeyi ruhsata kapalı bölge olarak belirlemiştir. Su sondajı yaptırmak istediğiniz arazinizin ruhsata açık olup olmadığını öğrenmek için bizimle irtibata geçip güncel olarak bilgi almanız gerekmektedir.

sondaj kuyuma elektirik aboneliği alabilirmiyim? prosedürler nelerdir?

işlemler sırası ile, DSİ den arama belgesi alma, verilen belge tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde su sondajı çalışması yapılması, dalgıç pompa ve ekipmanlarının montajı, kullanma belgesi alınması, ilçe tarım dan kullanım amacı için gerekli yazılar, bölgeye göre elektrik enerji dağıtım (AYDEM) kurumuna başvuru yaptıktan sonra sondaj kuyunuza elektirik aboneligi hakkınız oluyor.